Genel

Saptama Nedir | Saptama Ne Demek | Saptama Örnekleri

Saptama, özellikle de üniversite sınavına hazırlanma aşamasında olan öğrencilerin benliğine iyice yer eden bir kelime. Bizler de tam olarak saptamanın açılımını yapıp, saptama nedir, saptama bildiren cümleler gibi aklınızda soru işareti bırakan konuların yanıtlarını açıklayacağız. Öncelikle olayın temeline inerek kelime anlamı üzerinden ele alalım ki, saptama bildiren cümleler ya da paragrafta saptama gibi daha detay konulara da daha rahat bir şekilde değinelim.

saptama nedir

Saptama Ne Demektir?

Saptama nedir tyt olarak olayı biraz daha kısıtlamayın. Temel yeterlilik sınavının dışında birçok sınavda karşınıza gelebilecek bir konu. Saptama ne demektir? sorusunun Türk Dil Kurumu’na göre karşılığı; “Bir nesnenin ya da herhangi bir durumun ayırıcı özelliklerinin tanınması veya herhangi bir konunun gözlemlenerek ya da ölçümlenebilen bir vurguyla anlatım belirtisi” olarak tanımlanmıştır. Kalıp halinde aklınızı biraz karıştıracağını tahmin etsek bile konu akışında değineceğimiz paragrafta saptama nedir ya da saptama bildiren cümleler özelinde vereceğimiz örnekler ve çözüm yöntemlerinde kullanabileceğiniz küçük nüanslarla konu zihninizde biraz daha fazla yer edecektir. Öncelikle saptama bildiren cümleleri biraz daha detaylandıralım.

Saptama Bildiren Cümleler Nelerdir?

Saptama bildiren cümleleri bir konu içinde yer alan herhangi bir durumu daha da belirgin bir yapıya büründürebilmek için kurulmuş olan cümleler olarak adlandırabiliriz. Konuyu örneklendirip daha da pekiştirecek olursak,

  • Stresinizi azaltmak için spor yapmak oldukça etkili bir aktivitedir.

Yukarıda örnekte vurgulandığı gibi stresini azaltmak isteyen insanlara yönelik bir saptamaya yer verilmiştir. Ya da bir örnekle,

  • Temel yeterlilik sınavını kazanan insanların, bu sınav için sosyal hayatından vazgeçmeleri gerektiklerini düşünüyorum.

Bura da bir nevi sınavı kazanmak isteyen öğrencilere yönelik gözlemlemelerini saptama yöntemi ile güzel bir şekilde ifade etmiş.  Sizlerin de gördüğü gibi saptama bir şeyin durumunu ya da herhangi bir özelliğini daha belirgin bir şekilde vurguluyor. Cümle özelinde saptamayı tespit etmek biraz daha kolay. Uzun uzun paragrafta saptamayı yakalayabilmek ya da saptamayla başlayan paragrafı tespit edebilmek oldukça güç. Şimdi de sizlere paragrafta saptamayı ve saptama bildiren cümleleri rahat bir şekilde tespit edip gözünüzden kaçmasını engelleyebilmek için küçük dip notları aktaralım.

Saptama Cümlelerini Tespit Etmeye Yönelik Altın Tavsiyeler

Saptama bildiren cümleleri her ne kadar günlük yaşamamızda da oldukça sık kullansak bile genelde bunun farkına varmıyoruz. Paragrafta saptamayı tespit edebilmek için paragraf sorularını oldukça dikkatli ve anlayarak okumak zorundasınız. Genelde paragraflar oldukça uzun yapıda ve zihni karmaşıklığı sürüklemeye yönelik olduğundan öğrenciler paragrafı tam olarak anlayamadığı için soru öbeğindeki talebi karşılayabilmekte zorlanırlar. Birde sınav heyecanı eklendiğinde durum iyice karmaşık bir yapıya bürünür. Saptama cümlesinin içerisinde mutlaka tespit olmak zorundadır. Eğer paragrafı cümle cümle hızlı bir şekilde okuyorsanız aradığınız ilk bulgu tespit olsun. Çünkü tespit olmadan cümlenin saptama olma imkânı ortadan kalkar. Bunu ilk bakışta kolay yakalayabilmenizin en pratik yolu paragraf sorularına yönelik tecrübelerinizi arttırmak. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

  • Bol bol kitap okumaya özen gösterin. Bu sizin okuma pratikliğinizi arttırmanın dışında, okuduğunuzu anlamaya yönelik oldukça güzel bir çalışmadır. Çok fazla olmasa da her gün az az okuyarak okuma alışkanlığınızı arttırabilirsiniz.
  • Paragraf sorularını çözerken mutlaka cümle cümle ilerleyin. Bir cümleyi tam olarak anlamadan diğer cümleye geçmemeye özen gösterin. Gerekirse aynı cümleyi 2 ya da 3 kez okuyun ama mutlaka anlayın. O cümleyi tam olarak anlamadan bir sonraki cümleye geçmeniz durumunda paragrafın ana konusunu tam olarak anlayamadığınız için cümle içi kopmalar olacak ve aradığınız şeyi bulmakta zorlanacaksınız.
  • Sık sık paragraf soruları çözmeye özen gösterin. Bu sizin soru çözüm pratiğinizi arttıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu